Bade med hund

Bade med hund
Bade med hund, bilde lånt med tillatelse fra Kennel Hundhamaren

Bade med hund

Bade med hund – Visste du at ikke alle hunder kan svømme?

Når det gjelder svømming, kan hunder deles inn i tre kategorier:

  1. Hunder som kan svømme: Spaniel, retriever, setter og New Foundland er eksempler på raser som er naturlig flinke til å svømme. Deres sterke ben og genetiske bakgrunn gjør dem godt egnet til vannaktiviteter.

  2. Hunder som kan lære å svømme: Små og kompakte raser som bulldog, dachs og boxer har vanskeligere for å svømme på grunn av sine korte ben og lave fremdrift. Raser med korte neser, som mops, blir raskt utslitt. Små hunderaser som malteser og chihuahua kan ofte svømme, men de blir lett kalde eller redde i vannet, noe som øker drukningsfaren. Disse rasene kan dog også ha stor glede av svømming med en god redningsvest og riktig temperatur i vannet.

  3. Hunder som bør unngå vann: Ingen hunder trenger unngå vann og lek ved vann fullstending, men man bør alltid sørge for en gradvis tilnærming dersom hunden er redd. I tillegg er det lurt å være obs på å få hunden helt tørr, dersom den er utsatt for våteksem.

Bade med hund: våre erfaringer

Mange hunder elsker å bade, og det er en skånsom måte å holde dem aktive og sunne på. Svømming er spesielt gunstig for hunder med leddplager, eller de som trener seg opp etter en skade. I tillegg er bading en effektiv måte for hunder å avkjøle seg på varme dager.

Potensielle problemer ved bading

  1. Hot spots: Hunder med tett pels kan utvikle “hot spots” – hudbetennelser som ofte oppstår i varmt og fuktig vær. Tørk hunden godt etter bading og behandle småsår med klorhexidin. Ved dypere infeksjoner kreves antibiotikabehandling.

  2. Ørebetennelse: Hunder med lange ører og mye pels kan lett få ørebetennelse etter bading. Tørk ørene godt og bruk et egnet ørerensemiddel jevnlig. Fuktighet etter bading kan forverre problemet, spesielt hvis hunden har allergier.

Hvordan lære hunden å svømme

  1. Velg riktig sted: Finn en strand eller et annet område i nærheten av vann der hunder er tillatt, og velg et rolig tidspunkt.

  2. Bruk godbiter og leker: Motiver hunden til å nærme seg vannet ved hjelp av godbiter eller favorittleker.

  3. Ta det i hundens tempo: La hunden bli vant til vannet gradvis, og bruk en flytevest for ekstra sikkerhet i dypere vann.

Viktigheten av flytevest

En flytevest sikrer at hunden ikke blir for sliten eller får problemer i vannet. Den hjelper hunden med å holde seg flytende, og gir deg tid til å hjelpe den tilbake til land hvis det skulle oppstå problemer.

Risiko ved bading

  1. Algeforgiftning: Blågrønnalger er giftige for hunder og kan forårsake alvorlige skader. Vær oppmerksom på tegn på algeoppblomstring i vannet.

  2. Vannforgiftning: Hunder kan svelge for mye vann mens de svømmer, noe som kan føre til hyponatremi. Symptomer inkluderer tretthet, kvalme og i alvorlige tilfeller pustevansker og kramper. Kontakt veterinær umiddelbart hvis du mistenker vannforgiftning.

  3. Vannhale: Dette er en smertefull tilstand hvor musklene rundt haleroten blir betente. Hunden vil ha en slapp hale og unngå aktiviteter som plager halen.

Forebygging av problemer etter bading

  1. Rask opptørking: Sørg for å tørke pelsen og ørene godt etter bading.

  2. Ørerens: Bruk et egnet ørerensemiddel jevnlig.

  3. Hjertelungeredning (HLR): Lær deg hvordan du utfører HLR på en hund hvis den skulle være i fare for å drukne.

Ofte stilte spørsmål

  • Kan alle hunder svømme? Alle hunder kan svømme, men noen trenger trening. Ta det gradvis, og bruk alltid flytevest i dypere vann.

  • Når skal man ikke la hunden bade? Unngå bading i vann med blågrønnalger eller algeoppblomstring, og la hunden bade på sine egne premisser.

  • Hvordan kjenner man igjen algeoppblomstring? Algeoppblomstring viser seg ofte som en blågrønn, grønn eller gulgrønn hinne på vannflaten. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert informasjon om algeoppblomstring.

  • Er det hundeforbud på stranden? Offentlige strender er som regel hundevennlige, men sjekk alltid lokale regler, spesielt for private strender. Det er uansett viktig å ta hensyn til barn og andre mennesker som også benytter seg av badeplassen. Det kan være lurt å velge overskyede dager for å unngå de største folkemengdene.

Med riktig tilrettelegging og omsorg kan bading være en trygg og morsom aktivitet for både deg og hunden din.

Følg oss og bli oppdatert

Vi ville elske at du ble med i flokken vår, slik at vi kan dele våre tilbud og nyheter med deg 😎

Vi spammer ikke. Les vår Databehandling for mer info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *